Onze plek bevindt zich op de grens van Indre en Vienne in het plaatsje Lignac. Lignac is een klein dorpje met ca. 450 inwoners. Het heeft in centraal Frankrijk een prachtige ligging met veel groene en ongerepte natuur. Met de grotere steden Poitiers, Chateauroux en Limoges op afstand is er altijd wel iets te doen. Lignac zelf is een rustig dorp en het dorpscentrum, waar zich alleen een bakker en cafeetje bevindt, het ligt nog op 6 km afstand van ons huis. Om ergens te komen is een auto dus aan te raden. Het naastgelegen dorp Chaillac is iets bruisender, met verschillende gezellige eetcafé´s. Chaillac is per (electrische) fiets goed bereikbaar.

Op ons terrein is er van alles om je te vermaken. Neem in de eerste plaats gewoon de fijne zitplekjes, of ons zwembad met zonne-terras, de jacuzzi of infraroodcabine. Je hebt buiten gewoon internet, dus óók buiten kun je je favoriete serie kijken via je Ipad of telefoon. Er zijn diverse buitensport artikelen aanwezig, zoals badmintonrackets, jeu-de-boules en andere balspellen. Er is ook een dartboard en op afspraak kun je met de eigenaar schieten met een (uiteraard legale) luchtbuks op ons schietbaantje. We vragen een kleine bijdrage voor de kogeltjes en schietkaartjes.

Vissen

Onze regio staat bekend om zijn vele vismeren. Neem je hengel mee en trek er uit op uit. Voor maar 5 euro per dag heb je al een vis-pas. Of je koopt direct een week of maandpas. In ons dorp worden ook regelmatig viswedstrijden georganiseerd.

Het Parc Naturel Régional de la Brenne beslaat een groot deel van het département l’Indre. Dit uitgestrekte natuurgebied met haar vele visvijvers huisvest verschillende bezienswaardigheden. Er zijn vele recreatieplassen, ook op korte afstand van onze plek. In de zomer is hier van alles te doen. Twee keer per jaar komt hier de kraanvogeltrek over. Prachtig om te volgen. Met veel lawaai en grote aantallen vliegen de kraanvogels over en rusten vaak uit in de Brenne op weg naar het Zuiden. Zelfs rondom ons huisje spotten we veel wild. Uilen, wilde zwijnen, edelherten, reeën, vossen en beverratten.

Wij maken er gewoonte van zelf dingen te ontdekken in de omgeving. Onderstaande tips komen dus van eigen hand. Er is echter nog véél meer te doen. In de gites liggen veel folders en magazines waar je alles rustig kunt bekijken. Hieronder onze aanraders!

Saint-Benoît-du-Sault, wederom een door Frankrijk uitgeroepen “Eén van de mooiste stadjes van Frankrijk”. En het is ook zo. Aanrader voor een versnapering, lunch of diner: Papa Will.

Argenton-sur-Creuse ligt aan de rivier Creuse. Verschillende mooie bruggen brengen je van de ene kant van de oever naar de andere. Zoals veel stadjes hier heeft ook Argenton-sur-Creuse een eigen kasteel. Het wordt ook wel het Venetië van de Berry genoemd. Argenton heeft een prachtig centrum, met vele gezellige boetiekjes.

Het meer van Eguzon, niet alleen kun je hier zwemmen, suppen, kanoën, met een rondvaartboot mee door de Creuse en de vallei, maar je vind er ook prachtige visplekken. Een kano of supboard huren kost maar 30€ per dag. La vallée des peintres, wordt dit ook wel genoemd, omdat vele bekende schilders op deze plek schilderijen hebben gemaakt van het prachtige uitzicht op de vallei. Door de vallei stroomt de Creuse en dit levert prachtige plaatjes op. Ben je toch in de buurt? Bezoek dan voor 4€ p.p de ruines van de Middeleeuwse burcht in Crozant. Van daaruit heb je een fantastisch zicht op de rivier.

GargilesseDampierre, een fantastisch mooi middeleeuws dorpje. In kerstsferen lijkt het vast op de woonplaats van Dickens. Het is er heel erg gezellig en je kijkt je ogen uit. De Romaanse kerk is voorzien van geweldige fresco’s.

De marché van Les Hérolles. Op 3 km afstand van ons huis, eigenlijk direct om de hoek, wordt elke 29e van de maand een grote markt gehouden. Zelden hebben we zoiets gezien. Van kleding, pannen, kruiden, etenswaren tot hondjes en kippen. Er is een groot gedeelte ingericht als food-court. Daar staan grote tafels waar je bij de omringende standjes eten kunt krijgen. TIP: In de feestzalen verkopen ze vaak Tête de veau. Dit is kalfskop, schijnt lekker te zijn, maar wij gaan het niet proberen! Bereid je overigens voor op file op de weg er naar toe. Hoewel het dorpje zelf maar een paar 100 inwoners heeft zijn er eens in de maand tienduizenden bezoekers.

Chauvigny, winkelen, cultuur of actief bezig zijn. Het kan allemaal in dit stadje. Je kunt er een familiefiets huren, waarmee je langs mooie plekken komt. Al fietsend over een rail verken je de omgeving. De architectuur is wederom prachtig. Elke zaterdagochtend is hier een grote markt.

Roc d’Enfer, op 40 minuten afstand van onze gites. Prachtig mooie wandelroute. Stevige wandelschoenen zijn echt wel vereist. De totale route langs de rivier is maar 3,6 km, maar het terrein is vrij ruw. Fantastisch mooi! Je kan er ook abseilen, zwemmen en kanoën in het seizoen. En na de tijd lekker wat eten bij het restaurant om de hoek. Er zijn verschillende wandelroutes in en rond deze vallei.